UTTS (Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi), akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak, kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek ve şeffaflık sağlamak amacıyla kullanılan önemli bir sistemdir. Akaryakıt istasyonlarında yapılan akaryakıt satış işlemleri sırasında, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlar aracılığıyla taşıt bilgileri otomatik olarak sisteme aktarılır. Bu süreç, hem araç sahiplerine hızlı ve güvenli akaryakıt alımı sağlarken hem de istasyon sahiplerine operasyonel verimlilik kazandırır. UTTS, akaryakıt satışlarını izlerken otomasyon sistemleri ile entegrasyon sağlar ve fatura işlemlerini kolaylaştırır.
Bu amaçla 31.12.2024 tarihine kadar akaryakıt istasyonlarında sistemlerin montajlanması ve ayrıca araçlara montajlanacak RFID Tag için son tarih. 31 Aralık 2024’e kadar Taşıt Tanıma Birimi takılma zorunluluğu getirilen taşıtlar için, UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, 213 sayılı Kanunun 227’nci maddesine istinaden vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacaktır.
Düzeltme :
21 Eylül 2024 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 32669
TEBLİĞ
Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:
ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ
(SIRA NO:1)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 2)
MADDE 1- 5/10/2023 tarihli ve 32330 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği (Sıra No:1)’nin 6 ncı maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş ve diğer fıkra buna göre teselsül ettirilmiştir.
“(2) 1/7/2025 tarihinden itibaren ilk defa iktisap edilen 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanlara kayıt ve tescil işlemini takip eden bir ay içerisinde, birinci fıkra kapsamında yer almayan ve taşıt tanıma sistemi kullanan taşıtlara ise 30/6/2025 tarihine kadar TTB takılması zorunluluğu getirilmiş olup, bu zorunluluk için birinci fıkrada yer alan usul ve esaslar uygulanır.
(3) 5/1/1961 tarihli ve 237 sayılı Taşıt Kanununun 1 inci maddesinin (a) fıkrasında belirtilen genel bütçeye dâhil dairelerle, özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli müesseseler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerine ait taşıtlar bu maddede belirtilen zorunluluk kapsamında değildir.
(4) Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve uluslararası anlaşmalarla vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile ev sahibi hükümet anlaşmaları veya ülkemizin taraf olduğu diğer anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’deki uluslararası kuruluşlar ve bunların yönetici kadrolarında görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan mensuplarına ait taşıtlar bu maddede belirtilen zorunluluk kapsamında değildir.”
MADDE 2- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.